Posted by : ΔΚΜ - Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Επαγγελματικά


Η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας (και γενικά της τεχνική νομοθεσίας) είναι απαραίτητη, για να αντιμετωπίσει την πολυνομία και τις αντιφάσεις ανάμεσα σε νομοθετήματα των τελευταίων ετών. Πρέπει να εναρμονιστούν νέος ΓΟΚ, νέος τρόπος έκδοσης αδειών, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, με νόμους τακτοποίησης (3843, 4014, 4178) και παλαιότερες διατάξεις που εξακολουθούν αν ισχύουν.
Ο θεσμός του ελεγκτή δόμησης μπορεί και πρέπει να επεκταθεί και σε συναφή αντικείμενα, υποκαθιστώντας τη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση δημοσίων υπηρεσιών, πχ Πυροσβεστική, έγκριση αδειών λειτουργίας κλπ.
Σημαντική θεωρούμε τη διεύρυνση της χρήσης της τεχνολογίας, που πρωτοεφαρμόστηκε με την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων. Αντίστοιχες υποδομές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα κόστη, την ταλαιπωρία και τη χαρτούρα για τους συναδέλφους.
Η πιστοποίηση των μελετητικών γραφείων και θέσπιση δικλείδων ασφαλείας για τις αδικαιολόγητα χαμηλές προσφορές στις μελέτες δημοσίων έργων καθώς και η προώθηση μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων (μητρώο, οφειλές του δημοσίου, αύξηση του αντικειμένου των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων αποτελούν βασική προτεραιότητα.

  • Ευθύνη του ΤΕΕ είναι να διευρύνει τους επαγγελματικούς τομείς των μηχανικών εισάγοντας και μεταφέροντας τις διεθνείς τάσεις. Ταυτόχρονα την γνώση αυτή την εισηγείται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να υπάρξει η κατάλληλη προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών.
  • Διασύνδεση με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού για την προώθηση και την στήριξη των Ελλήνων 
  • Μηχανικών προκειμένου αυτοί να δραστηριοποιηθούν σε άλλα κράτη.Αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων με άλλα κράτη του εξωτερικού.
  • Απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλες τις ειδικότητες Μηχανικών.
  • Στήριξη των Ελλήνων Ερευνητών μέσω προτάσεων και συμμετοχών σε ερευνητικά προγράμματα τα οποία ανοίγουν θέσεις εργασίας.



Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Blog Archive

- Copyright © ΔΚΜ - Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -