Posted by : ΔΚΜ - Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ενημερωτικές δράσεις ΥΠΕΚΑ για το νόμο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης – Ημερίδες σε Κεφαλονιά και Αττική





 Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημερωτικές δράσεις ΥΠΕΚΑ για το νόμο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης – Ημερίδες σε Κεφαλονιά και Αττική
Το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει σειρά ενημερωτικών δράσεων σε όλη τη χώρα για την εξοικείωση του τεχνικού κόσμου με το νόμο 4178/2013, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Είναι η πρώτη φορά που πολιτική ηγεσία και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να ενημερώσουν τοπικά τους μηχανικούς και τα στελέχη των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών για τις ισχύουσες διατάξεις περί αυθαιρέτων. Αυτήν την περίοδο η ενημέρωση λαμβάνει τη μορφή ημερίδων, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται βασικά σημεία του νέου νόμου. Ημερίδες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τόσο την τρέχουσα όσο και τις προηγούμενες εβδομάδες σε πολλές περιοχές της χώρας (Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Πειραιάς, Καλαμάτα, Τρίπολη, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Κηφισιά, Αχαρνές, Λάρισα, Καμένα Βούρλα). Στις ημερίδες η συμμετοχή των μηχανικών είναι μεγάλη και ήδη περίπου τρεις χιλιάδες μηχανικοί έχουν ενημερωθεί από κοντά. Το ενδιαφέρον των μηχανικών είναι έντονο για σειρά θεμάτων του νέου νόμου και στις ημερίδες απαντούνται από τους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ διάφορα ερωτήματα. Οι παρατηρήσεις και τα ερωτήματα των μηχανικών καταγράφονται από το ΥΠΕΚΑ και τυχόν ζητήματα που προκύπτουν τυγχάνουν άμεσα επεξεργασίας από τις αρμοδίες υπηρεσίες. Την τρέχουσα εβδομάδα διεξάγονται ημερίδες σε Κεφαλονιά και Ελευσίνα Αττικής ενώ επιπλέον ημερίδες προγραμματίζονται μέσα στους επόμενους μήνες σε άλλες πόλεις όλης της χώρας. Θα ακολουθήσουν μέσα στο έτος δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών και των μηχανικών, όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του νόμου 4178, τις ειδικές προβλέψεις του και τις διαδικασίες που απαιτούνται.
Το πρόγραμμα των ενημερωτικών ημερίδων της τρέχουσας εβδομάδας έχει ως εξής:
Κεφαλονιά: Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, ώρα 13:00, στην αίθουσα «κώστας Ευαγγελάτος» του Τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι. Την ενημέρωση των μηχανικών θα πραγματοποιήσουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.
Ελευσίνα: Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ώρα 18:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ελευσίνας (Χατζηδάκη 41 και Δήμητρος). Την ενημέρωση των μηχανικών, την παρουσίαση των βασικών διατάξεων αλλά και ειδικότερα θέματα εφαρμογής του νόμου 4178/2013 θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ υπό  τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτη Αλεξιάδη.
Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε: 
«Ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία των πολιτών να αντιμετωπίσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις πολεοδομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Με συστηματική προσπάθεια και ενημερωτικές δράσεις σε όλη τη χώρα κάνουμε όλοι μαζί ένα σημαντικό βήμα στην οριστική επίλυση του προβλήματος των αυθαιρέτων. Σε αυτή την προσπάθεια, σύμμαχος της Πολιτείας και των πολιτών είναι οι μηχανικοί. Το ΥΠΕΚΑ με σειρά ενημερωτικών ημερίδων θέλει να βοηθήσει τους μηχανικούς να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Για να καταφέρουμε όλοι μαζί, πολίτες, επαγγελματίες και Πολιτεία, να δώσουμε οριστικό τέλος στη νοοτροπία της αυθαιρεσίας.
Θέλω να τονίσω κάτι ακόμη. Ο Ιούλιος του 2011 είναι η οριστική «κόκκινη γραμμή» για την αυθαίρετη δόμηση. Η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία για να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση. Με τις αεροφωτογραφίες, με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, με τις βεβαιώσεις των μηχανικών, με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, περνάμε σε μία νέα εποχή μηδενικής ανοχής στην αυθαιρεσία».

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Blog Archive

- Copyright © ΔΚΜ - Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -